Sök

Lilla menyn

Nyhetsbrev

  • Missa inte vårt nyhetsbrev! Signa upp dig här
Lägg till

Pezster

Pezster är en av Sveriges största humorbloggare. Bloggtema: Humor, aktuellt, spydigt, tänkvärt, samhällsfrågor, provocerande

Läs bloggen här »

Mode + Film

På bloggen modeochfilm skriver Rebecca om film, hennes frilansjobb och relationen mellan mode och film. På bloggen blandas filmrecensioner/nyheter/analyser/tips med röda mattan och personliga inlägg. Bakom bloggen står Rebecca som är utbildad journalist och filmvetare.

Läs bloggen här »

Mode: Mats Carlsson

Mats jobbar sedan flera år tillbaka som frilansande stylist och makeupartist. Följ honom genom hans arbete, inspireras av hans tips och mycket mer. Mode, livsstil, makeup, trend och lite vardag.

Läs bloggen här »

Inredning: Stocklounge

I den här bloggen får ni följa Erika Norbergs spännande liv som inredare och designer i Stockholm. Det blir smarta inredningstips, besök på mässor och möten med aktuella profiler, mm. Helt enkelt en formtoppad blogg som har koll på det mesta du vill veta.

Läs bloggen här »

Livsstil: Aenigma

Mest mode, kreativitet, resor och en liten dos vardag.

Läs bloggen här »

Timo Vuorensola lät publiken finansiera nazistkomedi

Timo Vuorensola lät publiken finansiera nazistkomedi

Bio Timo Vuorensola är filmregissören som lyckades få sina fans att investera närmare en miljon euro i hans sci-fi-komedi om rymdnazister. Nu går Iron Sky, som var för vansinnig för de stora filmbolagen, upp på svenska biografer.


- Vi hade ju provat på crowd sourcing med min tidigare film, så när vi började arbeta med Iron Sky blev det naturligt att låta publiken delta i projektet redan från början. Vi började med att sälja t-shirts och merchandise för filmen och skrapade ihop lite pengar här och där, men när vi kommit en bit på vägen insåg vi att vår budget inte skulle räcka till. Vi hade lyckats knyta till oss en väldigt stor skara fans, men hade inga pengar att göra en film åt dem för. Så då frågade vi dem helt enkelt om de kunde tänka sig att investera i filmen, vi fick ihop nästan en miljon euro på det viset och det stora intresset gjorde även att flera aktörer i filmbranschen blev mer benägna att investera de med.


Men fansen bidrog inte bara med pengar, när Timo Vuorensola öppnade den kreativa sidan av projektet för publiken fick han ögonblickligen ett stöd som han knappast kunnat räkna med.

- Vi hade gjort klart redan från början att den här filmproduktionen inte hade något med demokrati att göra. Produktionen av Iron Sky var en diktatur, jag bestämde allt. Fansen fick gärna investera hur mycket pengar som helst, men när det kom till kreativa beslut var det alltid jag som hade sista ordet. Men vi var också väldigt tydliga med att vi var öppna för publikens idéer, och i flera fall tog vi hjälp av dem när vi behövde hjälp med delar i projektet. Det är några av våra mest hängivna fans som hjälpt oss designa flera rymdskepp, som skrivit text och melodi till rymdnazisternas nationalsång och som ritat fiktiva filmaffischer som skulle sitta utanför en biograf i filmen. Men deras ekonomiska investeringar fick aldrig något inflytande över mina kreativa beslut, konstaterar Timo Vuorensola.


Beslutet att låta publiken finansiera en del av filmen gjorde snarare att Vuorensola fick större kreativt spelrum än om han vänt sig till traditionella finansieringsmetoder.

- Vi gjorde det väldigt klart vilka villkor som gällde och det var aldrig några fans som krävde något annat. Om man skulle gå till en förläggare med samma krav skulle de bara stirra på dig som om du var vansinnig och kräva att filmen skulle göras på deras villkor istället. Genom att kombinera crowd funding med traditionell finansiering lyckades vi behålla den artistiska och ekonomiska friheten i våra egna händer.Chess in Concert på arenaturné

Scen I vår ger sig den världsberömda "Chess in Concert" ut på turné. I Benny Anderssons, Tim Rice och Björn Ulvaeus konsert medverkar några av Sveriges mest folkkära artister. På scen står bland andra Gunilla Backman och Sarah Dawn Finer, samt "Chess"-stjärnorna Philip Jalmelid, Anders Glenmark och Johan Schinkler. Dirigent för turnén är Anders Eljas som också arrangerade och orkestrerade urpremiären av "Chess in Concert" i London 1984. Turnéstarten sker den 10 april i Globen i Stockholm och sedan väntar Karlstad, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Västerås, Växjö och Linköping. Biljetterna släpps fredag den 5 december.

Läs mer »


Annons

Max Svanberg: mellan dröm och verklighet

Kultur En hyllning till kvinnan. Så kan Malmökonstnären Max Walter Svanbergs (1912-1994) verk bäst beskrivas. I hans konstnärskap framträder budskapet att det sköna om och om igen hotas av förstörelse. De erotiskt laddade bilderna kom att uppröra både kritiker och konstpubliken, och hans bildvärld, unik i svenskt konstliv, uppmärksammades även internationellt. Med anledning av hundraårsjubiléet av hans födelse, presenteras Svanbergs konstnärsskap i sin helhet. I utställningen Mellan dröm och verklighet kommer Malmö Konstmuseum att visa både originalverk och grafiska arbeten ur museets totalt 159 verk av konstnären. Utställningen spänner över perioden 20- till 70-talet. 


Malmö Konstmuseum  till och med 30 september.  


Foto: ©Max Walter Svanberg, Nattens hjärta skrattar, 1948. Luc Besson gör sin första bra film på femton år

Bio På nittiotalet blev Luc Besson en av de viktigaste rösterna inom fransk film sedan han regisserat internationella succéer som Nikita, Léon och Det femte elementet. Sedan gick det ut för. Efter att ha gjort märkliga barnfilmer i flera år är han nu äntligen tillbaka med en bra spelfilm.


I The Lady berättar Luc Besson den sanna historien om Aung San Suu Kyi och hennes kamp mot diktaturen i Burma. Efter tjugo år i husarrest har hon slutligen släppts på fri fot och i år ställer hon upp i valet i sitt hemland.


The Lady har biopremiär den 4 april


WhatsupMalmö på stan i lördags

Whatsup WhatsupMalmö hade ett färgstarkt event på stan i lördags (29 oktober). Trots lättare dimma och höstkyla hade många glada tagit sig till city och var nyfikna över vad vi gjorde på stan. Över 400 personer deltog aktivt i våra tävlingar, och ännu fler tog flyers, pratade med oss och frågade var vi hade köpt våra snygga ballonger. Nedan kommer ett litet sammandrag med bilder från dagen som vår fotograf har tagit, vinnarna i tävlingarna, med mera.

Läs mer »


Din guide till Malmös bästa museer

Kultur Chokladmuseum, konstmuseum, teknikmuseum, fotomuseum, stans minsta museum och museum med halvfärdiga skisser. Malmö och Lund svämmar över av museer som kan få även de regnigaste och tråkigaste dagarna att kännas som att sväva på rosa moln. Så sätt på dig läsglasögonen och gör dig beredd för en djupdykning i allt från choklad och kulturhistoria till teknik och köttätande pirayor när Whatsup guidar dig till Malmö och Lunds bästa museum. Vi lovar att du inte kommer bli besviken.

Läs mer »


Guiden till Malmös bästa aktiviteter

Kultur Är du ledig och vill hitta på något kul eller har du kanske fått besök av någon som du måste intensivumgås med ett par dagar? I så fall har vi sällskapsaktiviteterna som är spännande, märkliga, hårresande och underbara - mitt i Malmö.

Läs mer »


Actionguiden - här får du action i Malmö

Kultur Känner du dig sugen på action men befinner dig oändligt långt borta från både Mount Everest och surfvänliga vågor? Inga problem, vi har listat aktiviteterna som ger dig maximalt med action på överkomliga avstånd från stan.

Läs mer »


Actionguiden

Guide Känner du dig sugen på action men befinner dig oändligt långt borta från...

 Läs mer »

Din guide till stans bästa museer

Kultur Chokladmuseum, konstmuseum, teknikmuseum, fotomuseum, stans minsta museum och museum med halvfä...

 Läs mer »

Guiden för sällskapsaktiviteter

Guide Är du ledig och vill hitta på något kul eller har du kanske fått besök a...

 Läs mer »

Mode + Film

Blogg På bloggen modeochfilm skriver Rebecca om film, hennes frilansjobb och relationen mellan mode och film. På bloggen blandas filmrecensioner/nyheter/analyser/tips med röda mattan och personliga inlägg. Bakom bloggen står Rebecca som är utbildad journalist och filmvetare.

 Läs mer »

Övrigt

RSS
 

.1 Hitta ställen

.2 Kommenterade

.3 Ställen med bilder

.4 Övrigt


RSS WhatsupMalmö på Twitter WhatsupMalmö på Facebook

Nyhetsbrev
Registrera/avregistrera
Bakgrund
Ljus enfärgadLjus mönstrad

Klicka här för att tipsa oss

Kalender
English Français Español Deutsch Norsk Dansk Soumi